Klik hier als u deze nieuwsbrief niet goed kunt lezen

Nieuwsbrief uurprijs kinderopvang 2022
watkostkinderopvang2022.jpg
EXPLODED_ERASE_DETONATOR_002

De meeste kinderopvangorganisaties wijzigen jaarlijks de prijs per uur die ze vragen voor de opvang. Deze wijziging wordt vaak in januari van het nieuwe jaar ingevoerd. In september stromen de adviesaanvragen binnen bij de oudercommissies. Met de info in deze speciale nieuwsbrief helpen we u op weg.

- Nieuwe brochure 'prijzen in de kinderopvang'
- FAQ's prijsadvies
- Kinderopvangtoeslag 2022
- Workshops voor houderswatkostkinderopvang2022.png
Nieuwe brochure 'prijzen in de kinderopvang'

Hij staat voor u klaar: onze volledig vernieuwde folder 'Prijzen in de kinderopvang 2022' voor ouders en oudercommissies.
We hebben onze prijzenbrochure goed onder handen genomen. Het Waarborgfonds en Kenniscentrum Kinderopvang heeft met ons mee gelezen. De informatie in de folder uitgebreider, logischer en leesbaarder. Ouders krijgen dankzij de brochure meer inzicht in de (opbouw) van de uurprijs van hun kinderopvang. Voor oudercommissies is het een ideaal handvat om hun kinderopvangorganisatie te adviseren over de uurprijs voor 2022. In de folder vindt u informatie over:

 1. Prijzen in de kinderopvang: de wet, contracten, uren en manier van betalen
 2. De opbouw van de uurprijs (kinderdagverblijf, bso en gastouderopvang)
 3. Het adviesrecht van de oudercommissie (hoe werkt het, advies via centrale oudercommissie, wat als het niet naar wens verloopt)
 4. De prijs van kinderopvang in 2022 (waaronder de gevolgen van de corona-sluitingen)

Download de prijzenbrochure

EXPLODED_ERASE_DETONATOR_005
FAQ's prijsadvies

We ontvangen altijd veel vragen over het prijsadvies voor de kinderopvang. De 11 meestgestelde vragen hebben we op een rij gezet:

 1. Ik ben het niet eens met het nieuwe uurtarief. Wat kan ik doen?
 2. Mogen we als oudercommissie met de ouders communiceren over het prijsadvies?
 3. De organisatie volgt ons advies over de prijs niet op. Wat kunnen we doen?
 4. Wanneer moet de nieuwe uurprijs aan de ouders gecommuniceerd worden?
 5. Het nieuwe uurtarief is al aan de ouders gecommuniceerd maar we hebben nog geen advies uitgebracht. Mag dat?
 6. We worstelen al jaren met de organisatie over het prijsadvies. Wat kunnen we doen?
 7. We hebben geen prijsadvies ontvangen. Wat kunnen we doen?
 8. We hebben weinig financiële kennis. Wat kunnen we doen?
 9. Hoe lang hebben we de tijd om de organisatie te adviseren?
 10. Welke informatie / cijfers moet de organisatie ons geven?
 11. Het verloopt de adviesprocedure?

Het antwoord op deze vragen vindt u op onze site.

EXPLODED_ERASE_DETONATOR_007
App on phone (rechtenvrij)
Kinderopvangtoeslag 2022

Elk jaar wordt de uurprijs voor de kinderopvangtoeslag verhoogd. Voor 2022 gaat de maximale uurprijs waarschijnlijk met 0,51% omhoog. Ook de inkomentabel voor 2022 wordt aangepast. Deze voorstellen staan in een voorgenomen besluit (ontwerpbesluit) van minister Koolmees. De tarieven zijn nog niet definitief vastgesteld. Op onze site vindt u een overzicht van de nieuwe uurtarieven.

Let op! Sommige kinderopvangorganisaties verhogen hun tarief gelijk aan de verhoging door de Belastingdienst/Toeslagen. Dat is echter geen geldig argument. Kinderopvangorganisatie moeten altijd goed onderbouwen waarom een prijsverhoging nodig is.

Het lijkt erop dat kinderopvang in 2022 duurder wordt door de minimale stijging van de uurprijs voor de kinderopvangtoeslag. Maar...

Gratis kinderopvang?
VVD en D66 willen kinderopvang (bijna) gratis maken. Dat staat in de aanzet van het nieuwe regeerakkoord. Maar alleen als het haalbaar is. We hopen natuurlijk dat er snel duidelijkheid komt. Lees hier wat BOinK vindt gratis kinderopvang.

Hoeveel kinderopvangtoeslag krijg je?
Hoeveel kinderopvangtoeslag u krijgt hangt af van o.a. uw inkomen. En van hoeveel u per uur betaalt. De Belastingdienst/Toeslagen vergoedt tot een maximaal tarief. Alles boven dat tarief betaalt u volledig zelf. In de inkomentabel staat per verzamelinkomen welk percentage van de uurprijs via de kinderopvangtoeslag wordt vergoed. Dat is minimaal 33% en maximaal 96%.

EXPLODED_ERASE_DETONATOR_009
Workshops voor houders

Ook houders worstelen wel eens met de verhoging van hun tarief. Daarom organiseert het Waarborgfonds & Kenniscentrum Kinderopvang (vernieuwde) workshops en webinars 'Hoe bepaal ik mijn uurprijs?' en 'Sturen op jouw kostprijs' voor kleinere kinderopvangorganisaties. Deze zijn bedoeld voor ondernemers die het tarief voor volgend jaar op een professionelere manier willen vaststellen en onderbouwen. De workshops en webinars richten zich op ondernemers van kleinere kinderopvangorganisaties.

De workshops en webinars worden meerdere keren in september en oktober gegeven. Aanmelden kan via de website van het Waarborgfonds & Kenniscentrum Kinderopvang.

NB: onze eigen online bijeenkomsten voor oudercommissies over prijsadvies zitten vol. We hopen ze volgend jaar weer te organiseren.

EXPLODED_ERASE_DETONATOR_011
EXPLODED_ERASE_DETONATOR_012
EXPLODED_ERASE_DETONATOR_013
EXPLODED_ERASE_DETONATOR_014
EXPLODED_ERASE_DETONATOR_015
EXPLODED_ERASE_DETONATOR_006