Opvang kiezen

In de zoektocht naar geschikte opvang voor uw kind kunt u het beste eerst bepalen welke soort opvang bij u past. Opvang in een kindercentrum of liever thuis (bij een gastouder)? Er bestaan verschillende soorten kinderopvang: dagopvang (kinderdagverblijf, crèche, peuteropvang/peuterspeelzaal), buitenschoolse opvang en gastouderopvang. Heeft u gekozen dan kunt u de volgende stappen ondernemen.

 

Landelijk register

In het Landelijk Register Kinderopvang kunt u opzoeken welke kinderopvanglocaties bij u in de buurt geregistreerd staan. Alleen bij een geregistreerde opvang komt u in aanmerking voor kinderopvangtoeslag. Via het register kunt u ook het inspectierapport van de GGD vinden. Daarin staat beschreven of de opvang voldoet aan wettelijk gestelde kwaliteitseisen.

Daarnaast kunt u letten op het pedagogisch beleid, de sfeer, de pedagogisch medewerkers, de prijs/kwaliteit verhouding, het voedingsbeleid, de openingstijden, het wen- en plaatsingsbeleid en de aanwezigheid van een oudercommissie. In de checklists hiernaast vindt u een toelichting op deze punten. Uw persoonlijke voorkeur zal vaak doorslaggevend zijn.

Opvang vergelijken

Op kinderopvangkaart.nl kunt u verschillende opvanglocaties in uw omgeving met elkaar vergelijken. Door twee of drie opvangorganisaties uit uw postcodegebied te selecteren, krijgt u in één oogopslag informatie over onder andere de groepssamenstelling, de pedagogisch medewerkers, de dagindeling, pedagogische visie, speelruimten, voeding en openingstijden. Ook geeft kinderopvangkaart.nl de mogelijkheid om prijzen te vergelijken.

Lees meer: aanbevelingen contract afsluiten

Lees meer: kosten & toeslag

Lees meer: veel gestelde vragen