Kinderopvangtoeslagaffaire

Bent u (mogelijk) gedupeerd door de Belastingdienst in de kinderopvangtoeslagaffaire?

In 2020 is gestart met het herstelproces van gedupeerde ouders. Dit wordt gedaan door de Uitvoeringsorganisatie Herstel Toeslagen (UHT).

BOinK geeft hieronder in 3 stappen weer wat u kunt doen.

Aanmelden bij UHT
Wilt u zich aanmelden voor herstel van problemen met de kinderopvangtoeslag?
Dan kunt u contact opnemen met het Serviceteam gedupeerden Kinderopvangtoeslag, op telefoonnummer 0800 - 2 358 358.

Uitvoeringsorganisatie Herstel Toeslagen (UHT) doet een korte eerste toets om te zien of er bij u in het verleden fouten zijn gemaakt. Blijkt dat Toeslagen fouten heeft gemaakt bij het uitbetalen, terugvragen of stopzetten van de kinderopvangtoeslag? Dan heeft u als ouder recht op € 30.000 en andere vormen van hulp.

Wenst u hulp bij uw aanvraag? Neemt u dan contact op met BOinK tijdens het spreekuur via telefoonnummer 030 - 231 79 14. Maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag van 9.00 – 12.00 uur.  

Integrale behandeling
Met €30.000 verwacht het kabinet een deel van de gedupeerden voldoende te compenseren. Is deze vergoeding voor u voldoende? Dan kunt u het proces afsluiten.
Sommige ouders hebben recht op meer geld. Uitvoeringsorganisatie Herstel Toeslagen (UHT) kan dit voor u uitzoeken nadat u de €30.000 heeft ontvangen. Dit heet een integrale behandeling. Tijdens de integrale behandeling krijgt u vanuit UHT een persoonlijk zaakbehandelaar die u helpt. Bij de integrale behandeling wordt uw situatie verder bekeken en onderzocht voor welke andere regeling u precies in aanmerking kunt komen. 

Vragen om een integrale behandeling kan tot 31 december 2023.

Commissie Werkelijke Schade (CWS)
U heeft van de Belastingdienst een bedrag ontvangen en u heeft het gevoel dat dit niet genoeg is gezien de stress, het verdriet en alles wat u heeft meegemaakt.

Nadat de integrale behandeling is afgerond, kunt u extra schadevergoeding aanvragen bij de Commissie Werkelijke Schade (CWS). In deze commissie werken experts die adviseren over hoeveel aanvullende schadevergoeding u kunt krijgen. CWS is ingesteld door de staatssecretaris en is onafhankelijk. De experts werken niet bij de Belastingdienst. 

Het is verstandig om u te laten helpen door een jurist (advocaat) als u aanvullende schadevergoeding gaat aanvragen bij de Commissie Werkelijke Schade.
U kunt een advocaat krijgen via de raad van rechtsbijstand. U hoeft niets te betalen voor het werk dat de advocaat voor u doet. Aanvragen kan via een aanvraagformulier. Klik hier.  

Terug naar de overzichtspagina Kinderopvangtoeslagaffaire