Update kinderopvangtoeslagaffaire september 2022

 

In deze nieuwsupdate over de kinderopvangtoeslagaffaire praten we je bij over deze onderwerpen: 

  1. Pauzeknop publieke schulden stopt
  2. Wat als je te horen krijgt dat je volgens UHT niet gedupeerd bent?
  3. Opening loket afbetaalde schulden: woensdag 28 september 
  4. Wijzigingen wetsvoorstel hersteloperatie
  5. Voortgangsrapportage nummer 11: een aantal punten
EXPLODED_ERASE_DETONATOR_002
EXPLODED_ERASE_DETONATOR_003
1. Pauzeknop publieke schulden stopt

Wanneer je je als mogelijk gedupeerde aanmeldt bij het serviceteam van de herstelorganisatie toeslagen (UHT) worden jouw publieke schulden gepauzeerd. Als blijkt dat na de lichte toets of na de integrale beoordeling met een persoonlijk zaakbehandelaar jij erkend bent als gedupeerde, dan worden deze schulden opnieuw gepauzeerd voor een jaar met de zogenoemde pauzeknop. Dit gaat in zodra je de eerste compensatie op je rekening hebt ontvangen. Dat jaar is om de publieke schulden op te lossen.

Voor sommige mensen loopt deze pauzeknop af. Dit gaat om zowel erkend gedupeerde ouders als definitief niet gedupeerde ouders. Zij ontvangen een brief van UHT. Daarin staat wat het aflopen van de pauzeknop voor hen betekent. Er wordt uitgelegd dat de invorderingen van schuldeisers die niet worden kwijtgescholden in de hersteloperatie weer herstarten. Lees hier meer over de pauzeknop.

2. Wat als je te horen krijgt dat je volgens UHT niet gedupeerd bent?

Na je aanmelding bij het serviceteam wordt jouw dossier onderzocht door UHT. Er wordt eerst een lichte toets gedaan. Uit deze toets kan komen dat er nog geen aanwijzingen gevonden zijn om je als gedupeerde te erkennen. Dan moet er een uitgebreider onderzoek worden gedaan door een persoonlijk zaakbehandelaar samen met jou.

Blijkt uit dat onderzoek ook dat je geen gedupeerde bent? Dan kun je de volgende dingen verwachten en/of doen:

  • UHT belt en stuurt een brief. Er wordt uitgelegd waarom je geen gedupeerde bent. Bij de brief zit een bijlage van jouw gemeente. Hierin staat hoe de gemeente jou kan helpen. Is het voor jou niet duidelijk waarom je geen gedupeerde bent? Bel dan met het serviceteam (0800 2358 358) of jouw persoonlijk zaakbehandelaar voor meer uitleg.
  • Je kunt bezwaar maken op het besluit van het onderzoek. Dit kan alleen schriftelijk. Hoe je dat doet kun je hier lezen. Wil je graag dat een advocaat je hierbij helpt? Maak dan gebruik van gratis rechtsbijstand. Lees hier meer.
  • De pauzeknop van publieke schulden stopt. Dit betekent dat je deze schulden moet gaan betalen. Ook als je bezwaar maakt stopt de pauzeknop. Je ontvangt van elke publieke schuldeiser een brief over de openstaande schuld. Hierin staat ook informatie over een betalingsregeling. Neem bij vragen contact op met de schuldeiser.
  • Heb je hulp nodig met werk, je gezondheid of je gezin? Vraag erom bij je gemeente. Zij kunnen je in de buurt hulp bieden. Lees hier meer over de hulp die gemeenten bieden.  
3. Opening loket afbetaalde schulden: woensdag 28 september

SBN (sociale banken nederland) opent op 28 september het loket voor afbetaalde schulden. Het gaat om schulden die gedupeerde ouders hebben afbetaald met hun compensatiebedrag. Dit is niet de bedoeling van het compensatiebedrag. Om deze ouders tegemoet te komen kunnen ouders via dit loket het geld terug vragen. De voorwaarde is dat de schulden zouden zijn overgenomen in de schuldenaanpak. Lees hier meer informatie over schulden die al betaald zijn en bij welke schulden je het geld terug kunt krijgen. Dit kan ook zo zijn wanneer pas later is vastgesteld dat je gedupeerde bent. Meer info over het loket op de website van UHT.

Het loket zal per 28 september te vinden zijn via deze pagina: www.sbn.nl 

 

 

4. Wijzigingen wetsvoorstel hersteloperatie

Staatssecretaris de Vries heeft voor de zomer een wetsvoorstel ingediend. Begin september zijn hierin een aantal verbeteringen voorgesteld. Deze verbeteringen en wijzigingen worden op dinsdag 27 september besproken met de Tweede Kamer. Het gaat om de volgende wijzigingen:

  • Uitbreiding brede ondersteuning voor kinderen
  • Wijziging in ondersteuning voor ouders die vanaf 7 juli 2020 wonen in het buitenland: de ondersteuning geldt niet voor ex-partners en kinderen
  • Informele schulden worden alleen overgenomen wanneer er een tussen 1-1-2006 en 1-6-2021 getekende notariele akte daarvan is opgemaakt
  • Gedupeerde kinderen die niet in beeld zijn bij UHT, bijvoorbeeld omdat hun ouders zijn overleden of omdat zij in een pleeggezin wonen, kunnen zich aanmelden voor de kindregeling. Aanmelden kan nadat het wetsvoorstel is goedgekeurd. Dan zal bekend worden hoe zij zich kunnen aanmelden. Kinderen van erkend gedupeerde ouders zijn al wel in beeld en hoeven zich niet aan te melden.

Meer informatie over de wetswijzigingen lees je hier. Wil je de bespreking live volgen? Bekijk dan vanaf 16.30u de livestream via deze link.

5. Voortgangsrapportage nr. 11: een aantal punten

Vlak voor de zomervakantie is de Voortgangsrapportage gepresenteerd. In deze nieuwsbrief willen wij je op een paar punten bijpraten.

Dubbele aanvragers

Dubbele aanvrager: Als beide ouders in het verleden afwisselend de kinderopvangtoeslag hebben aangevraagd en beiden als toeslagenaanvrager gedupeerd zijn. De catshuisregeling (de 30.000 euro) wordt maar 1 keer per toenmalig toesalgpartnerschap betaald. Wanneer de partners nog samen zijn wordt er vanuit gegaan dat dit bedrag onderling wordt verdeeld. Als de partners inmiddels gescheiden zijn wordt het bedrag toegekend aan diegene die zich als eerste heeft gemeld. Ook wordt bij de integrale beoordeling van de aanvrager die zich als tweede heeft gemeld een deel van het bedrag van de eerste aanvrager in mindering gebracht. Dat kan betekenen dat de tweede melder een fors minder bedrag aan compensatie ontvangt.

Er zijn plannen gemaakt om aan dit probleem tegemoet te komen. In het wetsvoorstel wordt een plan gepresenteerd om de tweede aanvrager een bedrag toe te kennen van 10.000 euro (vanuit de ex-partnerregeling). Een extra aanvulling is dat er bij de uitkomst van de integrale beoordeling de 30.000 euro niet in mindering wordt gebracht. Ook krijgt de tweede aanvrager toegang tot de private en publieke schuldenregeling, die tot nu toe alleen openstond voor ouders die €30.000 hebben ontvangen.

Ouderportaal

In samenwerking met een externe partij wordt onderzocht of er een digitaal portaal kan worden ingericht voor ouders die zich hebben gemeld als mogelijk gedupeerde. Het idee is dat elke ouder een persoonlijke digitale omgeving krijgt. Daar kan je dan zien of je bent aangemeld en waar je op dat moment zit in het herstelproces. Zodra er meer bekend is over de ontwikkelingen van het portaal zullen ouders hierover worden geinformeerd.

Wil je meer lezen over de stand van zaken rondom de hersteloperatie? Lees dan hier de 11e Voortgangsrapportage.

 

EXPLODED_ERASE_DETONATOR_009
EXPLODED_ERASE_DETONATOR_010

Als je vragen hebt, mail of bel ons gerust tijdens het spreekuur (030-2317914, ma-di-do-vr, 09:00-12:00 u). We geven je graag uitleg over de laatste ontwikkelingen, over het herstelproces bij de Belastingdienst en proberen je op weg te helpen in het vinden van de juiste hulp.

Wil je graag meer ondersteuning? Neem dan contact op met de Lotgenotenlijn:

030-44 20 000 (kies optie 1)  Maandag tot en met zaterdag van 9.00-13.00 uur en 17.00-21.00 uur.

Je kunt ook een email sturen naar contact@lotgenotencontact.info of stel je vraag via het contactformulier.

Meer informatie over Lotgenotencontact: www.lotgenotencontact.info 

Met vriendelijke groet,
Team BOinK

 

EXPLODED_ERASE_DETONATOR_012

 

 

EXPLODED_ERASE_DETONATOR_014
EXPLODED_ERASE_DETONATOR_015
EXPLODED_ERASE_DETONATOR_006