Nadat je bent aangemeld bij het serviceteam wordt jouw dossier kort bekeken in de lichte toets. Blijkt uit de toets dat je bent gedupeerd? Dan wordt het in de lichte toets soms ook duidelijk onder welke regeling jouw dossier valt. Is dit niet meteen zo, dan wordt dit duidelijk tijdens de integrale behandeling van het dossier met een persoonlijk zaakbehandelaar.
Welke regelingen zijn er?
1. Catshuisregeling
Is het uit de lichte toets duidelijk dat je gedupeerd bent? Dan ontvang je 30.000 euro. Is dit nog niet het geval. Dan ontvang je dit bedrag niet. Jouw dossier wordt verder bekeken in de integrale behandeling om te zien wat er is gebeurd.
Lees meer over de lichte toets en catshuisregeling op deze pagina.
2. Compensatieregeling
De compensatieregeling is voor ouders waarbij door de belastingdienst 'vooringenomen' heeft gehandeld. Dat betekent dat de belastingdienst er van te voren al vanuit ging dat deze ouders geen recht hadden op kinderopvangtoeslag.
Voorbeelden:
- Onderzoek van Belastingdienst bij een opvangorganisatie die fraude pleegde. Daarbij controleerden ze ook alle ouders die daar opvang afnamen.
- Kinderopvangtoeslag werd stopgezet door de Belastingdienst. Zonder bewijs dat deze ouders iets fout hadden gedaan.
- Informatie die ouders moesten opsturen werd niet goed verwerkt of kwijtgeraakt.
Lees meer over de compensatieregeling op deze pagina.
3. Hardheidsregeling
De hardheidregeling gaat over de te strenge manier waarop de de Belastingdienst om is gegaan met de wet. Het was terecht dat de ouder terug moest betalen. Het was niet terecht dat de toeslagen van het hele jaar terug betaald moest worden door de ouder. Het stond niet in verhouding met de fout die door de ouder gemaakt werd. En de ouder had recht op kinderopvangtoeslag.
Voorbeelden:
- Een ouder die niet alle gegevens of documenten aan de Belastingdienst heeft doorgegeven.
- De eigen bijdrage werd niet of deels betaald door de ouder.
Lees meer over de hardheidsregeling op deze pagina.
4. Opzet/ Grove schuld regeling
Bij opzet/grove schuld dacht de Belastingdienst dat de ouder expres verkeerde gegevens doorgaf. Het was terecht dat de ouders moest terugbetalen. Het was onterecht dat de ouder geen persoonlijke betalingsregeling kreeg om de Toeslag terug te betalen.
Lees meer op deze pagina
5. Gratis juridische hulp
Als je bent aangemeld als mogelijk gedupeerde ouder kun je gratis juridische hulp krijgen. Als je een bevestiging van je melding van de Belastingdienst/Toeslagen hebt ontvangen, kun je deze gebruiken bij je aanvraag. De advocaat kan niet worden ingezet voor de catshuisregeling/lichte toets. Dat kan wel voor je integrale behandeling. En ook voor je verzoek aan de Commissie Werkelijke Schade. Op de website van Toeslagen Herstel staat meer informatie over de gratis juridische hulp.
Hier vind je het formulier om de gratis juridische hulp aan te vragen. Let op! Als bewijs wordt gevraagd naar een kopie van de brief dat je als gedupeerde bent aangemeld bij het Serviceteam Gedupeerden Kinderopvangtoeslag. Deze heb je na je melding per post ontvangen. Ben je hem kwijt? Dan kun je telefonisch een kopie opvragen bij het Serviceteam 0800 - 2 358 358 (gratis).
Regelingen die komen:
1. Kindregeling
Welke kinderen komen in aanmerking?
In de Kamerbrief over de kindregeling (pag. 12) staat: “Alle kinderen, zowel minderjarige als volwassenen van gedupeerde ouders krijgen – als onderdeel van een nog uit te werken integrale ondersteuning – een financiële tegemoetkoming. Hierbij vindt geen nadere beoordeling plaats van de situatie van deze kinderen; kinderen komen in aanmerking als ouders gedupeerd zijn, zonder verdere toetsing.”
Wanneer start de kindregeling en wat gebeurt er dan?
De kindregeling moet nog verder worden uitgewerkt. De bedragen zijn al wel bekend gemaakt. Op deze pagina lees je meer. Sommige ouders hebben bij ons aangegeven dat ze zich zorgen maken dat hun kinderen in één keer een groot bedrag kunnen ontvangen. Dat signaal hebben we doorgegeven. Hoe daarmee wordt omgegaan weten we op dit moment nog niet.
2. Ouders in het buitenland
Een speciaal team wordt gevormd om ouders in het buitenland de ondersteuning te bieden die ze nodig hebben. Uit gesprekken met deze ouders blijkt dat hun situaties en hun wensen, ook op het gebied van eventuele terugkeer naar Nederland, heel verschillend zijn. Het is dus erg belangrijk dat elke ouder de juiste passende ondersteuning krijgt.
3. Ex-partners
Voor ex-partners wordt ook gewerkt aan een regeling om hen te ondersteunen. In de zevende voortgangsrapportage (nog van van Huffelen) wordt ingegaan op de denkrichting van de regeling. |