De Belastingdienst werkt steeds aan verbeteringen van het plan herstel toeslagen. In het verslag hoe het daarmee gaat wordt uitgelegd welke plannen er zijn. Dit verslag wordt een voortgangsrapportage genoemd en vorige week heeft staatssecretaris Alexandra van Huffelen de 7e gepresenteerd.
Zijn de plannen al zeker?
De plannen zijn nog niet klaar voor gebruik. In de media lijkt het soms alsof de plannen al vast staan en ze direct starten. Dat is niet zo. Ze zijn besproken in een debat op 1 juli met de Tweede Kamer. Kamerleden konden vragen stellen over de plannen en hun eigen ideeën daarover presenteren. Bijvoorbeeld als ze vinden dat de plannen moeten worden uitgebreid met meer compensatie of met andere hulp vanuit de overheid. De plannen worden dan opnieuw bekeken en misschien aangepast. Daarna worden zij bekeken door juristen of het klopt en of het kan. Het kan een paar maanden duren totdat de plannen klaar zijn om echt van start te gaan.
Welke plannen zijn bedacht?
- Andere toeslagen
Er zijn ook mensen die gedupeerd zijn in andere toeslagen. Zij hebben problemen gehad met de zorgtoeslag, huurtoeslag of het kind gebonden budget. Zij mogen zich ook melden bij het Serviceteam voor gedupeerden kinderopvangtoeslag. Zij zeten hun namen alvast in het systeem. De Belastingdienst wil deze mensen namelijk ook helpen. Zij hebben een voorstel om ook voor hen een compensatieregeling te maken.
Gedupeerde ouders van de kinderopvangtoeslag die ook problemen hadden met zorg of huurtoeslag krijgen daar een aparte compensatie voor. Heb je een persoonlijk zaakbehandelaar? Meld dan dat je ook problemen hebt gehad met de andere toeslagen. Heb je nog geen persoonlijk zaakbehandelaar? Neem dan contact op met het Serviceteam om te vragen wat je kunt doen.
- Ex-partners
Ongeveer 500 ex-partners van gedupeerde ouders hebben zich gemeld bij het Serviceteam. Zij krijgen nu ook toegang tot bredere hulp. Als hun vroegere partner (de hoofdaanvrager) na de lichte toets of de integrale behandeling wordt gekenmerkt als gedupeerde, dan wordt de ex-partner ook erkend als gedupeerde.
Als de ex-partner schulden heeft bij de Belastingdienst dan worden die opgelost. Ook krijgen ze eenmalig 10.000 EUR toegekend. En zij mogen ook naar de Commissie Werkelijke Schade.
Heb je geen contact meer met je ex-partner die vroeger de kinderopvangtoeslag ontving? Bel dan naar het Serviceteam om je aan te melden als ex-partner. Zij kunnen aangeven wat je dan verder moet doen.
- Kindregeling
Het Kindpanel heeft onder begeleiding meegedacht over de kindregeling. Deze regeling bestaat uit ondersteuning aan kinderen en jongeren die door de toeslagenaffaire zijn geraakt. De kinderen en jongeren van het Kindpanel hebben aangegeven dat niet alleen geld nodig is. Ook erkenning en ondersteuning die meerdere jaren duurt is erg belangrijk. Lees hier meer over de kindregeling. Het Kindpanel heet nu “De Community” omdat er ook jongeren van 18 jaar en ouder in zitten.
- Schulden
De Belastingdienst werkt hard aan het kunnen oplossen van de schuldproblemen van gedupeerde ouders. Bij deze ouders zijn de schulden al gepauzeerd. Zij hoeven nu geen schulden af te lossen. De Belastingdienst werkt tijdens deze pauze aan het echte doel: schulden oplossen.
Voor sommige gedupeerde ouders zal de Belastingdienst binnenkort starten met het oplossen van de schulden. Zij hebben hier een brief over ontvangen.
Niet alle leningen en schulden worden opgelost door de Belastingdienst. Zij geven aan dat zij niet altijd goed kunnen nakijken of de lening is aangegaan vanwege het moeten terugbetalen van de kinderopvangtoeslag. Wanneer gedupeerden dit kunnen bewijzen wordt hier wel naar gekeken.
Heb je meer vragen over deze regeling? Volgende week vrijdag 9 juli organiseert de Belastingdienst een webinar over schulden. Meld je hier aan.
Heb je zin om verder te lezen? Klik dan hier voor de complete inhoud van de 7e voorgangsrapportage. Het zijn 41 pagina’s. |