Update kinderopvangtoeslagaffaire december 2021

De afgelopen maand kwam er weer nieuwe informatie op gedupeerde ouders af. Daarom praten we je in deze nieuwsupdate over de kinderopvangtoeslag affaire bij over de volgende onderwerpen: 

  1. Verwachting 10e VGR in maart
  2. De Commissie Werkelijke Schade groeit.
  3. Conclusies vanuit de herijking.
  4. Contact gezocht met 800 ouders voor de lichte toets.
  5. Ik wacht op de start van mijn integrale beoordeling, wat kan ik in de tussentijd doen?
  6. Hulp vanuit gemeenten.
  7. Verwijderen BKR registratie
  8. In gebreke stellen
  9. Nieuwe juridische regeling
  10. Vooruitblik 2022: wat verwachten we wanneer?
EXPLODED_ERASE_DETONATOR_002
EXPLODED_ERASE_DETONATOR_003
1. 9e voortgangsrapportage

Begin deze maand heeft de staatssecretaris de 9e voortgangsrapportage gepresenteerd. In deze nieuwsbrief maken we een samenvatting van de belangrijkste punten. Een uitgebreide samenvatting is te vinden op de site van UHT. Je vindt hem hier.

De cijfers

Op toeslagenhestel.nl worden de ontwikkelingen van het herstelproces in cijfers en grafieken weergegeven. Wat kun je onder andere bekijken? We geven een opsomming:

  • Het aantal aanmeldingen. Er is een sterke stijging te zien vanaf januari 2021 tot en met de zomer. Daarna is de stijging minder sterk maar meldden zich nog steeds zo’n 1000 mensen.
  • Het aantal uitbetalingen van de Catshuisregeling.
  • Het aantal afgeronde integrale beoordelingen.
  • Het aantal aangemelde zaken bij Commissie Werkelijke Schade

Kijk hier voor meer cijfers en diagrammen.

 

Pauzeknop schulden ‘het moratorium’ stopt

De pauzeknop van schulden gaat in wanneer blijkt dat je gedupeerde bent. Dit staat in een brief die je ontvangt na de lichte toets of na de integrale beoordeling. Voor publieke schulden gaat deze knop automatisch in. Bij private schulden moet je een speciale code doorgeven aan de eisers om de pauzeknop in te laten gaan. De knop is ingevoerd om een oplossing te vinden voor de schulden.

De pauzeknop duurt 1 jaar. UHT gaat ouders een brief sturen over de pauzeknop. In die brief staat dat op 5 januari het loket opent voor private schulden. Ouders moeten een lijst opstellen met alle schulden die er zijn. Deze lever je in via een online loket. Jouw gemeente kan je helpen om deze lijst te maken. Lees op deze pagina meer over schulden en het schuldenloket.

Ouders van wie het moratorium afloopt kunnen zich melden bij het loket. Ouders bij wie het moratorium nog loopt melden zich pas richting het einde van het moratorium.

2. Commissie werkelijke schade groeit

De Commissie Werkelijke Schade heeft het druk. Gelukkig komen meer mensen werken bij CWS. De verwachting van UHT is dat er dan sneller gewerkt kan worden. De commissie heeft een eigen website gelanceerd. Hier kun je meer lezen over wat de commissie doet en hoe je je kunt voorbereiden.

En leven nog veel vragen bij ouders over CWS. Wij geven een paar tips om mee te starten:

  • Zorg dat je een duidelijk en compleet dossier hebt als je klaar bent met de integrale beoordeling. Let erop dat je een tijdlijn hebt van wat er is gebeurd in welke jaren. Die kun je met je persoonlijk zaakbehandelaar opstellen. En maak een overzicht van alle beschikkingen die hebt gekregen of die je zaakbehandelaar heeft teruggevonden.
  • Neem een gratis advocaat via de juridische regeling. Deze heb je nodig voor je aanvraag bij Samen kun je verbanden leggen tussen hoe je gedupeerd bent geraakt en wat de gevolgen daarvan zijn geweest in jouw leven. Zodat je een duidelijke tekst kunt invullen per onderdeel van het Verzoekformulier voor de CWS.
  • Een goede voorbereiding is heel belangrijk. Als je het dossier zo volledig mogelijk kunt inleveren zorgt dit voor duidelijkheid en misschien ook snelheid. Ook voor de commissie.

CWS heeft een quickscan uit laten voeren op 59 zaken die zijn behandeld. Er is onder andere gekeken naar hoe vaak een aanvullende compensatie is uitgekeerd en hoe vaak er geen aanvullende schade is geconstateerd. Verder worden de volgende punten besproken:

  1. Hoe een advies van de commissie wordt gemaakt.
  2. De meest voorkomende aanvullende schadeposten waar de CWS over adviseert.
  3. Hoe de CWS over deze verzoeken van gedupeerde ouders adviseert. De aanpak, de toepassing van het herstelrecht en civielrechtelijke normen.
  4. De immateriële schade waar financiële compensatie voor wordt geadviseerd.

Het onderzoek is gericht op cijfers en niet zozeer op de ervaring van ouders. Samen met het ouderpanel zijn wij benieuwd naar de ervaringen van ouders met de commissie werkelijke schade. Waar lopen ouders tegenaan? Is het duidelijk hoe zij de aanvullende schade aannemelijk kunnen maken? Waar zijn ze tevreden over en wat heeft hen goed geholpen? Heb jij de zaak bij CWS afgerond en zou jij je ervaring willen delen met ons? Neem dan contact op door ons te bellen of te mailen.

Tel: 030-2317914

Email-adres: boink@boink.info

3. Conclusies vanuit de herijking

Het UHT heeft door een onafhankelijk onderzoeksbureau laten onderzoeken hoe het herstelproces verbeterd kan worden. Dit noemen ze de herijking. De belangrijkste conclusie van het onderzoek is dat ouders meer persoonlijk contact willen tijdens het herstelproces. En dat er meer ruimte is voor emotioneel herstel. Ouders hebben behoefte aan een snel maar ook zorgvuldig herstelproces.

Vanuit het onderzoek zijn een aantal ideeën naar voren gekomen om het herstelproces op een zorgvuldige manier te laten versnellen. Ze noemen dit oplossingsrichtingen. We geven een korte uitleg voor een paar oplossingen. Dit zijn ze niet allemaal.

  • Direct persoonlijk contact. Als een ouder zich aanmeldt bij het serviceteam wordt op dat moment de persoonlijke situatie van de ouder besproken.
  • Een driegesprek. Na de lichte toets volgt voor erkend gedupeerde ouders een gesprek met de gemeente en UHT. De ouder mag iemand meenemen ter ondersteuning. In dat gesprek wordt besproken waar de ouder behoefte aan heeft in het herstelproces. Samen wordt bepaald op welke manier het herstelproces gaat lopen voor de ouder. Het proces wordt zo op de persoonlijke situatie van de ouder afgestemd.
  • Een vast aanspreekpunt. Iemand die de benodigde hulp uitzoekt voor de ouder en deze regelt. Bij zwaardere problemen krijgt de ouder eerder en intensievere begeleiding.
  • Vaststellingsovereenkomst (VSO). De ouder maakt in dit idee een voorstel voor een compensatiebedrag. Daarin zit ook de werkelijke schade. Het voorstel wordt dan door UHT getoetst. Als beide partijen het eens zijn met elkaar wordt een overeenkomst getekend.

Op dit moment worden de oplossingsrichtingen verder onderzocht en uitgewerkt. De verwachting is dat in maart 2022 een besluit wordt genomen. De staatssecretaris geeft aan dat kleinere aanpassingen in het herstelproces sneller kunnen worden opgepakt.

In de brief van de staatssecretaris aan de Tweede Kamer lees je meer over opbrengsten van het onderzoek. Er wordt uitgebreider ingegaan op de oplossingsrichtingen. Er wordt ook aangegeven welke richtingen zij onverstandig vinden en waarom. Er horen ook bijlagen bij de brief. Dat zijn de rapporten van het onderzoeksbureau.

 

 

4. Contact gezocht

Met ongeveer 800 ouders is door UHT geprobeerd contact op te nemen over de lichte toets. Helaas is dat nog niet gelukt. Het gaat om zaken waarbij UHT het verhaal van de ouder mee wilt laten wegen om de lichte toets af te kunnen ronden of om de uitkomst te bespreken.

De medewerker van UHT belt met het telefoonnummer: 055 543 4704.

Als je het telefoontje mist kun je het serviceteam bellen. (0800 2358 358) Zij zijn op de hoogte dat je gebeld wordt over de lichte toets.

5. Ik wacht op de start van mijn integrale beoordeling, wat kan ik in de tussentijd doen?

Sommige ouders wachten lange tijd op de start van de integrale beoordeling. Voor deze ouders kan het soms onduidelijk zijn wat er gaat gebeuren en wat zij zelf zouden kunnen doen. Wij geven graag een paar tips over hoe je je het beste kunt voorbereiden op deze integrale beoordeling.

  1. Maak een tijdlijn. Het kan fijn zijn om alle gebeurtenissen op een rij te zetten. Gebruik hiervoor alle beschikkingen, terugvordering en brieven die je van de Belastingdienst/Toeslagen hebt ontvangen. Ook de brieven of bezwaarschriften die je hebt verstuurd. Leg per jaar de brieven bij elkaar.
  2. Lees je in. Op onze website [link] staat veel informatie over het herstelproces. Onze nieuwsbrieven zijn hier ook op terug te vinden. Op de website van UHT [link] wordt het laatste nieuws en de ontwikkelingen. Je kunt ook debatten terugkijken of kamerstukken lezen. Het geeft meer informatie over hoe besluiten worden gemaakt. Je kunt kamerstukken en andere belangrijke documenten opzoeken via deze website.
  3. Heb je hulp nodig? Neem contact op met je gemeente en vraag welk hulpaanbod zij hebben voor gedupeerden in de kinderopvangtoeslagaffaire.
6. Hulp vanuit gemeenten

Niet alle gemeenten bieden dezelfde hulp aan. Sommige gemeenten hebben veel inwoners die zich hebben gemeld bij UHT. Zij hebben inmiddels een team samengesteld om deze personen te helpen met een uitgebreid programma. Andere gemeenten hebben weinig inwoners die zich hebben gemeld en hebben mogelijk daardoor een minder uitgebreid aanbod om te helpen. Krijg jij weinig hulp aangeboden vanuit jouw gemeente? Je kunt eens navragen wat een buurtgemeente doet voor haar inwoners. Dit kan een voorbeeld zijn voor jouw gemeente. Of spreek af met een lotgenoot in de buurt om ervaringen uit te wisselen.

7. Verwijderen BKR registratie

Met een BKR registratie kan het moeilijk zijn een nieuwe start te maken. Het kan flink in de weg zitten bij het kopen van een huis of het aangaan van een lease-contract. De registratie wordt pas verwijderd door de schuldeiser zodra de betalingsachterstand betaald is. Wil je hier niet op wachten? Stuur dan een verwijderingsverzoek aan de schuldeiser. Dynamiet Nederland heeft een voorbeeldbrief gemaakt die je daarvoor kunt gebruiken. Vul hierin jouw gegevens en voeg stukken toe die nodig zijn.

Lees hier meer over een BKR registratie op de website van UHT.

8. In gebreke stellen

Ouders bij wie UHT te laat is met beslissen, kunnen Toeslagen in gebreke stellen. Dit is nu aan de hand bij sommige ouders. De integrale beoordeling is bijvoorbeeld al 1 keer uitgesteld met 6 maanden (12 maanden in totaal) en dat is te laat. Of je hebt nog steeds geen reactie op je FSV-verzoek. Als UHT te laat is, dan kan het zijn dat UHT jou daarvoor misschien geld (een dwangsom) moet betalen.

 

Wat betekent dat voor je herstel?

Met een ‘ingebrekestelling’ zeg je dat UHT niet op tijd heeft beslist. En je vraagt UHT om alsnog een beslissing te nemen op je aanvraag voor herstel. Helaas ben je hierdoor niet eerder aan de beurt. Ouders worden behandeld op volgorde van aanmelding. Maar het kan dus wel zijn dat je geld krijgt.

 

Wanneer krijg je een dwangsom?

UHT zal eerst een toets doen of de ingebrekestelling terecht is. Als die terecht is en het lukt UHT niet om binnen 2 weken alsnog te beslissen, dan moet UHT jou in bepaalde gevallen geld betalen. Dat heet een ‘dwangsom’. Na die 2 weken gaat een bedrag per dag oplopen tot maximaal 42 dagen.

De dwangsom is:

  • €23 per dag voor de eerste 14 dagen,
  • €35 per dag voor de volgende 14 dagen en
  • €45 voor de laatste 14 dagen

Als UHT na die 42 dagen nog steeds niet heeft beslist, dan krijg je het maximum bedrag van €1.442. Daarover krijg je binnen 2 weken een besluit van UHT. Daarna moet het binnen 6 weken aan jou betaald worden. En als dat ook niet lukt dan is UHT wettelijke rente verschuldigd over het bedrag omdat ze jou een bedrag schuldig zijn en dat nog niet hebben betaald.

Voorbeeld maximale dwangsom


1. UHT is te laat met beslissen. Je stuurt een ingebreke stelling.

    2 weken gaan in waarin UHT besluit of de ingebrekestelling terecht is.

2. De ingebrekestelling is terecht. De dwangsom gaat lopen

    42 dagen gaan lopen waarin UHT een beslissing moet maken op het verzoek waarover ingebreke is gesteld.

3. Termijn voor de maximale dwangsom is afgelopen.

    2 weken gaan lopen. Hierin moet een beslissing vanuit UHT komen.

    Daarna moet UHT binnen 6 weken de dwangsom betalen.

 

Hoe stel je UHT in gebreke?

Dat doe je schriftelijk met een formulier, dat vind je hier. Vul het in en stuur het op naar het adres dat op het formulier staat. Bewaar altijd een kopie voor jezelf! Als je het formulier hebt ingestuurd, dan krijg je een brief terug dat UHT de ingebrekestelling heeft ontvangen. UHT zal later (binnen 2 weken na de termijn voor de maximale dwangsom) in de beslissing op dwangsom aangeven of je gelijkt hebt dat UHT te laat is en of je recht hebt op een dwangsom.

logo-raad-voor-rechtsbijstand-500x350
9. Nieuwe juridische regeling

De regeling gratis juridische bijstand voor gedupeerde ouder is aangepast. Er zijn veranderingen gemaakt die beter aansluiten op de echte tijdsbesteding die advocaten maken.

Het is nu mogelijk rechtsbijstand te krijgen bij:

  • in beroep gaan en hoger beroep
  • het verzoek om herbeoordeling van de Catshuis regeling
  • bij de overname van private schulden

Advocaten ontvangen meer vergoeding en toevoeging wanneer zij een gedupeerde ouder bijstaan. Met deze veranderingen kunnen ouders op een betere manier juridisch worden bijgestaan.

Meer over de juridische regeling lees je hier.

10 Vooruitblik 2022

5 jan loket geopend

Op 5 januari wordt het loket voor private schulden geopend. Het loket werkt als volgt: Ouders krijgen een brief dat zij een lijst met schulden mogen inleveren. Hierbij mogen ze hulp vragen van bijvoorbeeld de gemeente. De aanvragen worden op volgorde behandeld. Deze volgorde gaat uit van diegene waarbij de pauzeknop van de schulden als eerste verloopt.

Je kunt ook zonder dat je de brief hebt ontvangen de lijst inleveren. Je wordt dan ook op volgorde geholpen. Kijk hier hoe je de lijst inlevert.

Debat op 19 jan

Het commissiedebat van 16 december 2021 is verplaatst naar 19 januari 2022. Op de agenda staat:

- de 9e voortgangsrapportage

- Alimentatieschulden

- Instellingsregeling Bezwaarschriftencommissie

- Invulling van de motie Omtzigt

Debatten zijn live te volgen via een livestream. Hier lees je er meer over.

Eerste kwartaal 2022

De wens van het ouderpanel om lotgenotencontact op te richten gaat in 2022 van start. Wij zullen je in januari hierover verder informeren op onze website en de volgende nieuwsbrief. 

Er zal ook een eigen website van het ouderpanel worden gelanceerd. Op de nieuwe website vind je alles over wat het ouderpanel doet. En kun je notulen teruglezen van de vergaderingen die het ouderpanel houdt.  

 

EXPLODED_ERASE_DETONATOR_014

Volgende update

Als je vragen hebt, mail of bel ons gerust tijdens het spreekuur (030-2317914, ma-vr, 09:00-12:00 u). We geven je graag uitleg over de laatste ontwikkelingen, over het herstelproces bij de Belastingdienst en proberen je op weg te helpen in het vinden van de juiste hulp.

 

Voor nu een fijne jaarwisseling gewenst.

 

Met vriendelijke groet,
Team BOinK

Oud-en-nieuw-sterretjes
EXPLODED_ERASE_DETONATOR_006