Versoepelingen coronamaatregelen in de kinderopvang per 20 september

Het kabinet heeft ook voor de kinderopvang tot een aantal versoepelingen in de Coronamaatregelen besloten. Hieronder zetten we de belangrijkste wijzigingen voor de kinderopvang op een rij.

Het generiek kader voor kinderen van 0-12 jaar, opgesteld door het RIVM, is aangepast. Ook zijn de Bron en Contact Onderzoek (BCO)-adviezen voor de nauwe contacten in de kinderopvang (en het PO) versoepeld. SZW en de gezamenlijke branchepartijen hebben daarop het stappenplan of handelingsperspectief met de bijbehorende informatiebrieven voor kinderopvangorganisaties aangepast. Ouders ontvangen deze informatiebrief zodra er sprake is van een besmetting in de groep van hun kind.

De belangrijkste versoepelingen zijn per 20 september zijn:

  • Bij een enkele besmetting in een groep hoeft niet meer de hele groep in quarantaine.
  • Bij uitbraken met meerdere besmettingen in een groep, kan de GGD nog wel aanvullende adviezen geven, waaronder indien nodig een quarantaineadvies voor de hele groep.
  • Het blijft van belang om ouders en medewerkers te informeren over de besmetting.
  • Medewerkers die immuun zijn hoeven bij een besmetting niet in quarantaine. Medewerkers die niet-immuun zijn gaan wel in quarantaine.
  • In bijzondere omstandigheden, zoals een kwetsbare huisgenoot met een verhoogd risico op ernstig beloop, kunnen adviezen op maat worden gegeven in samenspraak met de GGD en eventueel de behandelaar van de huisgenoot.

Klik op deze link om de stukken voor de kinderopvangorganisaties in te zien.

Per 25 september 2021 wordt de anderhalve meter-regel losgelaten. Het protocol kinderopvang zal conform de nieuwe versoepelingen ook worden aangepast. De nieuwe versie van het protocol kinderopvang wordt vóór zaterdag 25 september op onze website en die van de Rijksoverheid gepubliceerd. De beslisboom is inmiddels aangepast (20 september 2021).