Kabinet verantwoordelijk voor betaalbaarheid babyopvang

'Opvang baby's wordt te duur' kopt het AD vandaag. Dit als gevolg van de nieuwe beroepskracht-kindratio (bkr) voor baby's die 1 januari 2019 van kracht wordt. BOinK staat achter deze maatregel die bijdraagt aan een betere kwaliteit van de babyopvang, maar vindt dat ook het kabinet verantwoordelijk is voor de bijkomende kosten.

"Nergens ter wereld gaan kinderen al zo jong naar de kinderopvang als in Nederland. De kwaliteit van de opvang van nuljarigen moet boven iedere twijfel verheven zijn", aldus Gjalt Jellesma, voorzitter van BOinK op BNR Nieuwsradio. 

Luister naar de reactie van Gjalt Jellesma op BNR Nieuwsradio

‘De discussie moet niet over kwaliteit gaan’

De beroepskracht-kindratio (bkr) voor baby's is vanaf 1 januari 2019 één op drie. Nu is deze nog één op vier. Als belangenorganisatie van ouders vinden we deze maatregel om de kwaliteit van de babyopvang te verbeteren een goede zaak. We begrijpen de zorgen over de betaalbaarheid, maar laten we eerst de uitkomsten van het onderzoek hiernaar afwachten.

Lees een interview met Gjalt Jellesma op Kinderopvangtotaal.nl

Beroepskracht-kindratio (bkr)

Het benodigd aantal pedagogisch medewerkers (de beroepskracht-kindratio, oftewel bkr) hangt af van de soort opvang, de leeftijd van de kinderen, het aantal aanwezige kinderen en de groepsgrootte. De bkr voor baby's (nuljarigen) is nu nog één op vier. Vanaf 1 januari 2019 geldt een bkr bij baby's van één op drie. Deze maatregel is onderdeel van de nieuwe kwaliteitseisen kinderopvang (IKK).

Lees het artikel 'Opvang baby's wordt te duur' in het AD