De bso blijft gesloten, branche kinderopvang dringt aan op maatwerk

De sluiting van de bso sinds 16 december vorig jaar wordt verlengd bleek uit de persconferentie van het kabinet gisteravond. De besmettingscijfers blijven hoog en daarom kan van versoepelingen geen sprake zijn. Het kabinet meldde eerder bewegingen, contactmomenten en het mengen van groepen kinderen afkomstig van verschillende scholen op één bso tot een minimum te willen beperken. Noodopvang blijft geboden worden binnen de reguliere tijden van de bso aan ouders in cruciale beroepen en aan kwetsbare kinderen. De compensatieregeling van de overheid voor de kosten van de bso voor ouders die de facturen blijven doorbetalen, blijft doorlopen. We doen nog navraag wanneer de compensatie wordt uitbetaald aan ouders.
De kinderopvangbranche is teleurgesteld over het besluit de bso nog gesloten te houden.

 

Kinderopvangbranche is teleurgesteld

De BMK, BK en BOinK zijn teleurgesteld dat ondanks herhaaldelijk aandringen op opening en ondanks onze notitie ‘Verantwoorde opening Bso’ aan minister Koolmees met de dringende oproep de bso te openen, hier geen gehoor aan is gegeven. BMK en BK deden daarnaast een oproep aan leden voor alternatieven voor openstelling van de bso. Als branche hebben we gepleit voor opening van bso’s op basis van locatie-specifieke maatregelen waarbij het Generiek Kader zoveel mogelijk in acht worden genomen. Met een plan op maat voor een specifieke locatie kan de kinderopvang vermenging in de bso goed inperken.

Maatwerk

Dit maatwerk is nog steeds de inzet van ons overleg met het ministerie van SZW omdat we veel verschillen zien tussen bso’s als het gaat om aantal besmettingen en percentage personeelsuitval als gevolg van quarantaine. Ons voorstel zou zijn dat elke bso locatie-specifieke maatregelen vastlegt die het vermengen tussen verschillende kinderen en medewerkers zoveel mogelijk inperken. We hopen hier binnenkort meer informatie over te kunnen geven.

Mentale gezondheid en welbevinden kinderen

Daarnaast hebben we als branche kinderopvang gepleit voor een betere balans tussen noodzakelijke maatregelen en de impact hiervan op de mentale gezondheid en het welbevinden van kinderen. We schreven dat het belangrijk is een goede afweging te maken over maatregelen op medische gronden enerzijds maar daarbij ook te kijken naar wat uitvoerbaar is in de praktijk van de kinderopvang. We hebben hier specifiek de bso genoemd. En dat we een dringend beroep doen op minister Koolmees deze overwegingen te betrekken in de besluitvorming rondom het  heropenen van de bso. Lees onze brief aan minister Koolmees.

Lees ook: bso gesloten houden doet meer kwaad dan goed

Lees ook: opvang doorbetalen bij quarantaine kind of sluiting opvang?

Meer over kinderopvang & corona