Aangepaste beslisboom: immuniteit maakt niet meer uit voor quarantaine (versie 24 december 2021)

Tijdens de persconferentie van dinsdagavond 14 december heeft het Kabinet aangekondigd dat het basisonderwijs, scholen voor het speciaal (basis)onderwijs en de BSO de week voor de kerstvakantie dicht gaan. Dat is de week van maandag 20 december tot en met vrijdag 24 december.

  • De kinderopvang voor 0-4 jaar en gastouderopvang blijft in deze week wèl open en daarvoor geldt deze beslisboom.
  • Het basisonderwijs en de BSO's zijn in die week alleen geopend voor noodopvang van kwetsbare kinderen en kinderen van wie 1 of beide ouders een cruciaal beroep heeft. Voor deze noodopvang geldt de beslisboom ook.

Aanpassing vanaf 24 december
Op 24 december is een aanpassing van de richtlijnen van het RIVM geweest, waardoor er nog iets is veranderd in de beslisboom. Het maakt voor quarantaine niet meer uit of een kind wel of niet immuun is. Het beleid voor kinderen is daardoor iets strikter geworden.

Hoe gaat het na die week verder?

  • Na deze week en Kerstweekend gaat de BSO weer open. De BSO is dus tijdens de twee weken reguliere kerstvakantie van de scholen wel geopend. Ook daarvoor geldt de beslisboom. Het basisonderwijs start weer op maandag 10 januari 2022.
  • Verder worden alle maatregelen die sinds 28 november 2021 gelden, verlengd tot en met in ieder geval vrijdag 14 januari 2022. Op 14 januari 2022 beoordeelt het Kabinet de situatie opnieuw.

Deze wijziging in de beslisboom betekent vanaf 24 december:

  • Dat bij het quarantainebeleid er géén onderscheid meer wordt gemaakt in immuniteit. Alle huisgenoten (categorie 1) of nauwe contacten (categorie 2) van iemand die positief test op corona gaan in quarantaine.

(Nauwe) contacten binnen de kinderopvang (of op school) vallen hier niet onder. Een kind of medewerker hoeft dan niet in quarantaine, tenzij de GGD anders aangeeft. Dit geldt wel voor nauwe contacten in de privésfeer, dus ook als een kind buiten de opvang (nauw) contact heeft met een positief getest kind.

De aanpassingen van 14 december waren:

  • Zelftesten kunnen worden gebruikt naast het testen bij de GGD. Maar niet voor het verkorten van de quarantaineperiode. Bij milde klachten mag je gebruik maken van een zelftest. Maar bij een positieve zelftest moet zo snel mogelijk een test gedaan worden bij de GGD. Om quarantaine te verkorten is een GGD test altijd noodzakelijk. Voor meer uitleg over zelftesten, klik hier.
  • Voor kinderen van 0 jaar t/m 12 jaar die in de afgelopen 8 weken corona hebben gehad, geldt dat zij niet hoeven te testen en ook niet in quarantaine moeten. Kinderen van 0 tot en met 12 jaar hoeven dus niet thuis te blijven als zij nieuwe klachten krijgen die passen bij corona, minder dan 8 weken na de eerste ziektedag (of testdatum) van een bevestigde corona-infectie. Twijfel je? Bel dan de GGD. 

Engelstalige beslisboom

Aan de Engelstalige versie wordt nog gewerkt. Die komt z.s.m. beschikbaar.

Lees ook: Nieuwe financiƫle compensatie voor de sluiting van de BSO

Downloads beslisboom kinderen thuisblijven of naar kinderopvang/basisschool

Laatste versie protocol kinderopvang & corona

Ook het protocol kinderopvang & corona is recent aangepast. Download de meest actuele versie van het protocol.

In en uit quarantaine?

We krijgen veel vragen over wanneer een kind in quarantaine moet en wanneer het weer uit quarantaine mag. De beslisboom geeft hier geen antwoord op, want de beslisboom is een visuele vertaling van de richtlijnen van het RIVM over de keuze of een kind wel of niet naar school/opvang mag. De beslisboom is er niet op gericht om te bepalen of en hoe lang het kind, huisgenoten en gezinsleden in quarantaine moeten. Dat is aan de GGD.

Lees meer https://www.boink.info/nieuws/in-quarantaine-na-recent-herstellen-van-corona

Wat is de beslisboom?

De beslisboom is een vertaling van de regels van het RIVM en de Rijksoverheid. De beslisboom hanteert geen eigen regels. Ook het protocol kinderopvang & corona of de informatie op de websites van het RIVM en de Rijksoverheid kunnen gebruikt worden om de regels na te lezen, zie onderstaande bronnen.

Bronnen

lci.rivm.nl/langdurig-neusverkouden-kinderen
lci.rivm.nl/Handreiking-contact-en-uitbraakonderzoek-kinderen
rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/testen/coronatest-kind/kind-testen-op-corona
www.rivm.nl/coronavirus-covid-19/kinderen
rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/nederland-inreizen
rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/thuisquarantaine/quarantaine-gezinnen-met-kinderen

Wat is 'veel hoesten'

In de beslisboom wordt gevraagd of een kind veel hoest. Het RIVM spreekt in haar richtlijn over 'incidenteel hoesten' en 'af en toe hoesten', zonder dat verder te specificeren. De beslisboom is een vertaling van de regels van het RIVM. Daarom wordt er ook in de beslisboom geen nadere omschrijving van ‘veel hoesten’ gegeven. Twijfelt u of er sprake is van veel hoesten? Neem dan contact op met het landelijke informatienummer coronavirus van Rijksoverheid: 0800 - 1351 (gratis, 08:00 - 20:00 u) of vraag een (kinder)arts om advies.

Over de beslisboom kind naar opvang/school tijdens corona

Om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan gelden er een aantal regels voor kinderen: zij mogen niet in alle gevallen naar de kinderopvang en/of school. Bijvoorbeeld als zijn contact hebben gehad met iemand met corona, gezondheidsklachten hebben (zoals koorts, benauwdheid, veel hoesten) of (terug)komen uit een land met een zeer hoog risico. De richtlijnen verschillen per situatie en per leeftijdsgroep. De beslisboom is een overzichtelijke, schematische weergave van de coronaregels van het RIVM. Afhankelijk van de (ernst) van de verspreiding van het coronavirus worden de regels aangescherpt of versoepeld. De beslisboom verandert mee. Met het vragenschema van de meest recente versie van de beslisboom kan worden bepaald of een (verkouden) kind naar de kinderopvang/basisschool mag. De boom is voor alle vormen van kinderopvang: kinderdagverblijf of crèche, peuteropvang of voorschool, gastouder en bso. De beslisboom kan ook worden gebruikt om te bepalen of een kind naar de basisschool mag zolang er coronamaatregelen gelden. Er is ook een Engelstalige variant beschikbaar.

Beslisboom voor kinderen vanaf 12 jaar en volwassenen

Voor kinderen die naar het voortgezet onderwijs (middelbare school), hoger onderwijs of universiteit gaan is er een 12+ beslisboom beschikbaar. De 12+ is ook van toepassing op volwassenen. Zo kunnen o.a. pedagogisch medewerkers van de kinderopvang en docenten bepalen of zij naar hun werk mogen. Download de Nederlandse 12+ boom.

Samenwerking met AJN Jeugdartsen Nederland

We hebben de beslisbomen gemaakt in samenwerking met AJN Jeugdartsen Nederland. Elke aanpassing van de beslisbomen wordt met AJN Jeugdartsen afgestemd.

Gecontroleerd door het RIVM

De beslisboom en de coronaregels van het RIVM komen met elkaar overeen. De beslisboom is bedoeld om het volgen van de regels makkelijker te maken. Het RIVM heeft elke versie van de beslisboom gecontroleerd en goedgekeurd. Op de website van het RIVM en de Rijksoverheid zijn de regels terug te vinden. Zie o.a.:
https://lci.rivm.nl/Handreiking-contact-en-uitbraakonderzoek-kinderen
https://lci.rivm.nl/langdurig-neusverkouden-kinderen
https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/nederland-inreizen/in-quarantaine-na-aankomst-in-nederland/uitzonderingen-quarantaineplicht.

Wat eraan vooraf ging

De aanleiding voor het maken van de beslisboom was de aanpassing van de richtlijnen van het RIVM op 17 juni 2020. Kinderen tot een bepaalde leeftijd die een neusverkoudheid hebben mochten vanaf dat moment weer naar de kinderopvang (kinderdagverblijf, bso, peuteropvang, gastouderopvang) en/of basisschool. Wel gelden er een aantal aanvullende voorwaarden. In de praktijk blijkt het soms lastig te bepalen of een kind aan de gestelde voorwaarden voldoet.

BOinK heeft toen (juni 2020) een beslisboom voor neusverkouden kinderen gemaakt op basis van de nieuwe richtlijnen. We hebben AJN Jeugdartsen Nederland gevraagd met ons mee te denken en kijken. Zo is er een mooie samenwerking ontstaan. Medewerkers in de kinderopvang leerkrachten van het basisonderwijs en ouders kunnen de beslisboom gebruiken om te bepalen of een kind wel of niet naar de kinderopvang / school kan komen. Sinds het begin zijn de regels voor het wel of niet mogen brengen van kinderen naar de kinderopvang/school regelmatig gewijzigd. Na elke wijziging is de beslisboom geüpdatet.

Kijk hier voor een overzicht van alle versies

Meer corona en kinderopvang