Protocol kinderopvang aangepast, versie 3 september

Update 22 september: er is weer een nieuwe versie van het protocol beschikbaar.

Er is een nieuwe versie van het protocol kinderopvang & corona (versie 3 september). De aanpassingen zijn tot stand gekomen na intensief overleg tussen SZW, VWS en het RIVM. Het protocol is op drie punten aangepast, onder andere vanwege de quarantainemaatregelen bij het terugkeren van vakantie uit oranje en rode gebieden.

Nieuwe versie protocol

Het protocol kinderopvang is inhoudelijk op de volgende punten aangepast:

  • Aanpassing van de regels voor de quarantaine van kinderen die terugkomen uit een land met een oranje/rood reisadvies (kinderen van 0 tot 4 jaar hoeven ook niet in quarantaine).
  • Verouderde informatie is verwijderd (o.a. dat alleen mensen in cruciale beroepen zich kunnen laten testen; nu kan iedereen met klachten zich laten testen).
  • Bij de thuisblijfregels voor kinderen is een tussenkopje ingevoegd zodat het duidelijk is welke informatie alleen voor bepaalde leeftsgroepen geldt en welke voor alle kinderen.
  • Aan de informatie over de breng- en haalmomenten is toegevoegd dat ouders, die vanwege klachten die passen bij het coronavirus en wachten op de testuitslag, thuis moeten blijven: zij mogen hun kinderen niet zelf brengen of halen.
  • Bij de algemene noties wordt bij punt 5 verwezen naar de bestaande hygiënerichtlijn. Hier zijn ook de RIVM-richtlijn Binnen- en buitenmilieu aan toegevoegd. Hierin staan de adviezen over luchten en ventileren.
  • De tekst op pagina 5 is aangescherpt: een personeelslid hoeft niet thuis te blijven als een huisgenoot alleen verkouden is, ongeacht de leeftijd. (Bij de gastouderopvang is dit wel relevant.) Bij de 3e en 4e bullet is verduidelijkt dat deze informatie ook van toepassing is op de gastouderopvang.

Beslisboom neusverkouden kinderen toelaten aangepast

Naar aanleiding van (ver)nieuw(d)e regelgeving is de beslisboom voor het wel of niet toelaten van neusverkouden kinderen op de kinderopvang en school ook aangepast. Dat geldt voor zowel de beslisboom voor 0 t/m 6 jarige als voor de beslisboom voor 7 t/m 12 jarige kinderen. Er zijn een aantal wezenlijke wijzigingen doorgevoerd dus het is heel belangrijk dat iedereen vanaf nu met deze nieuwe beslisboom gaat werken (versie 3 september). Kijk hier voor een overzicht van de wijzigingen en de downloads voor kinderopvang en school.

Beslisboom terugkomst uit oranje of rood gebied vervallen

Door de aangepast regelgeving is de beslisboom voor kinderen die terugkomen uit oranje of rode gebieden komen te vervallen. Ook kinderen van 0 tot 4 jaar mogen in dat geval weer naar de opvang. Tenzij er iemand in het huishouden van het kind corona, koorts of benauwdheid heeft.

Download het nieuwe protocol kinderopvang

Meer over corona & kinderopvang

Lees ook: FAQ (uitbetaling) compensatie kinderopvang