Kinderopvangtoeslag-affaire: heeft u ook problemen? En/of bent u ook slachtoffer? Dit kunt u doen.

Is uw kinderopvangtoeslag stopgezet tussen 2005 en 2019 en weet u niet waarom? Heeft u naar uw mening onterecht uw kinderopvangtoeslag moeten terugbetalen? Of heeft u geen kinderopvangtoeslag ontvangen terwijl u daar volgens de voorwaarden van Belastingdienst/Toeslagen wel recht op had? Dan bent u mogelijk slachtoffer van de kinderopvangtoeslagaffaire. Hieronder vindt u 5 dingen die u kunt doen. Kent u een ouder die ook gedupeerd is? Breng hem/haar op de hoogte van onderstaande mogelijkheden. Ook als deze ouder(s) nu in het buitenland woont.

Algemene info vindt u op onze themapagina over de kinderopvangtoeslagaffaire.
U kunt zich aanmelden voor onze nieuwsbrief over de toeslagaffaire.

Doe een melding bij BOinK

Voor ouders die slachtoffer zijn van de kinderopvangtoeslag-affaire

Bent u gedupeerd door de Belastingdienst in de kinderopvangtoeslagaffaire?

Deze 5 dingen kunt u doen.

Belastingdienst/Toeslagen heeft een speciale website met veel informatie over het hersteltraject. U vindt er antwoorden op vragen als 'wie komen er in aanmerking', 'wanneer was het stopzetten of terugbetalen onterecht' en wie hebben er geen recht op € 30.000'.

Onderstaande informatie is op 3 mei 2021 aangepast aan de actuele stand van zaken.

 1. Meld u aan bij het serviceteam herstel toeslagen van Belastingdienst/Toeslagen.

  Denkt u dat uw kinderopvangtoeslag in het verleden onterecht is stopgezet of heeft u te maken met (vermoedelijk) onterechte terugvorderingen? Bel dan met het speciale 'Serviceteam gedupeerden Kinderopvangtoeslag' van de Belastingdienst op 0800 - 2 358 358 (gratis). Bereikbaar op maandag t/m donderdag bereikbaar tussen 8.00 en 20.00 uur. Op vrijdag tussen 8.00 en 17.00 uur.

  U kunt aangeven dat u mogelijk door Belastingdienst/Toeslagen gedupeerd bent in de kinderopvangtoeslagaffaire en dat u in aanmerking wilt komen voor compensatie. Er wordt naar uw BSN gevraagd. Uw BSN vindt u op de achterzijde van uw identiteitsbewijs, paspoort of rijbewijs. U ontvangt van Belastingdienst/Toeslagen een bevestiging van uw aanmelding.

  Heeft u € 30.000 ontvangen? Lees dan hier wat u nu kunt doen om een (extra) schadevergoeding aan te vragen.

 2. Meld u ook aan bij BOinK via onze site

  Na het invulen van het formulier houden we u op de hoogte van alle actuele ontwikkelingen. We sturen regelmatig een nieuwsbrief. Daarin vertellen we wat u kunt doen of waar u op moet letten.
  Hoe meer meldingen we ontvangen hoe sterker we staan in de overleggen met Belastingdienst/Toeslagen en het Ministerie van Financën. Uw melding helpt ons ook om meer inzicht te krijgen in het totale aantal getroffen ouders, welke problemen zij hebben en ook hoe Belastingdienst/Toeslagen met u is om gegaan. Goed om te weten is dat we uw persoonlijke gegevens nooit met anderen delen zonder uw toestemming. Lees meer over de rol van BOinK in de toeslagaffaire.

 3. Vraag informatie over uw dossier

  Uw dossier opvragen kan met een schriftelijk verzoek (een brief) of telefonisch via het Serviceteam gedupeerden Kinderopvangtoeslag op 0800 - 2 358 358 (gratis). Stuur de brief naar Belastingdienst/Toeslagen in Heerlen (klik hier voor het postadres). Op dit moment raden wij niet aan om uw volledige dossier op te vragen, omdat dit erg lang duurt en niet altijd helpt voor een snellere behandeling van uw situatie. U kunt bijvoorbeeld wel vragen stellen over uw dossier, zoals waarom uw kinderopvangtoeslag is stopgezet, of u bent gezien als een fraudeur, wanneer en hoe u wordt geholpen, en of u geregistreerd staat als gedupeerde ouder.

  Als u toch uw hele dossier wilt opvragen, geef dan in de brief in ieder geval aan:

  - waarom u uw dossier wilt ontvangen;
  - op welke vragen u graag antwoord wilt;
  - uw naam, adres en telefoonnummer.

  Vraag in de brief eventueel naar:

  - uw dossier met beschikkingen, besluiten en grondslagen van de besluiten;
  - correspondentie tussen u en de Belastingdienst, waaronder de door u ingediende bewijsstukken;
  - of uw kinderopvangaanbieder onder een specifiek onderzoek valt, zoals Gebo, FUP, KEF, of CAF (zo ja, welke).

 4. Vraag opnieuw om een betalingsregeling

  Is uw verzoek om een betalingsregeling in het verleden afgewezen? Dan kunt u opnieuw een verzoek indienen; neem hiervoor contact op met het Serviceteam gedupeerden Kinderopvangtoeslag via 0800-2358358. Het Serviceteam is doordeweeks bereikbaar tussen 09.00 en 17.00 uur. Lees ook de informatie van de Belastingdienst hierover.

 5. Vraag om hulp

Heeft u (juridische) hulp nodig, bijvoorbeeld bij het opvragen van uw dossier bij Belastingdienst/Toeslagen of het opstellen en/of indienen van een verzoek voor een betalingsregeling? Of heeft u acute hulp nodig?

- U heeft nu meteen hulp nodig

Belastingdienst/Toeslagen biedt acute hulp aan ouders die bijvoorbeeld ernstig ziek zijn of uit huis dreigen te worden gezet. Daarvoor kunt u hetzelfde telefoonnummer van het Serviceteam bellen, maar geef daarbij aan dat u acuut hulp nodig hebt. Lees hier meer over hoe u meteen hulp kunt krijgen.

- Lotgenotencontact

Lotgenotencontact is voor gedupeerde ouders bereikbaar via de Lotgenotenlijn. Wie de lotgenotenlijn belt, krijgt een ouder aan de lijn die zelf ook gedupeerd is. Ouders kunnen hun verhaal delen. En als zij dat willen, worden zij doorverwezen naar organisaties die hen verder kunnen helpen. De Lotgenotenlijn (030-44 20 000) is van maandag t/m zaterdag tussen 9-13 uur en 17-21 uur bereikbaar. Lotgenotencontact is ook bereikbaar via het emailadres  contact@lotgenotencontact.info en via een contactformulier op de website  www.lotgenotencontact.info.

- Hulp via uw gemeente

Ouders kunnen contact opnemen met de eigen gemeente. Gemeenten zijn door Staatssecretaris Alexandra van Huffelen gevraagd om brede hulp aan te bieden aan gezinnen die gedupeerd zijn in de kinderopvangtoeslagaffaire. Veel gemeenten hebben al een hulppost of meldpunt ingericht voor inwoners die gedupeerd zijn. Wij raden u aan contact op te nemen met uw gemeente voor passende hulp.

- Juridische hulp (advocaat)

Via de Raad voor Rechtsbijstand kunt u gratis juridische hulp krijgen. Dit is speciaal voor gedupeerden van de kinderopvangtoeslag affaire. Let op: als u zelf een advocaat inschakelt kan hij/zij zich aanmelden bij de Raad voor Rechtsbestand. Misschien is de hulp dan gratis. Vraag dat goed na! Het is nog niet zeker of juridische kosten die al gemaakt zijn ook vergoed zullen worden. Een advocaat kan helpen bij het aanvragen van een schadevergoeding.

Ook kunt u contact opnemen met Sociaal Raadslieden in uw gemeente of regio. Zij helpen burgers (ouders) met problemen rondom sociale zekerheid, belastingen, huisvesting, arbeidsrecht, familierecht, onderwijs en maatschappelijke voorzieningen. Samen met een juridisch adviseur verlenen zij ook rechtsbijstand in bezwaar en beroep. Via de website van Sociaal Werk Nederland kunt u op het kaartje een sociaal raadsman of -vrouw bij u in de buurt zoeken. De hulp van Sociaal Raadslieden is gratis.

- Spreekuur van BOinK

Heeft u nog vragen? Neem dan contact met ons op. Wij luisteren naar wat u heeft meegemaakt. Misschien kunnen wij u verder op weg helpen in het vinden van passende begeleiding.

Doe een melding bij BOinK

Meer over de kinderopvangtoeslag affaire

Over BOinK

BOinK is de Belangenvereniging van Ouders in de Kinderopvang. We behartigen de belangen van ouders in de branche, landelijk en lokale politiek, media en bij andere organisaties.

We informeren ouders en oudercommissies van kinderopvanglocaties over diverse thema’s zoals kinderopvangtoeslag, gezondheid, veiligheid, toezicht door de GGD, pedagogische kwaliteit, klachten, contracten en prijzen. Dat doen we via ons dagelijks spreekuur, deze website, onze nieuwsbrief, social media, trainingen voor oudercommissies en brochures.

Als vereniging hebben wij leden. Onze leden zijn oudercommissies van kinderopvangorganisaties. Er zijn meer dan 5.000 oudercommissies van kinderopvangorganisaties (kinderdagverblijven/crèches, buitenschoolse opvang, peuterspeelzaal/peuteropvang en gastouders) lid van BOinK. Als de oudercommissie van een kinderopvanglocatie lid is van BOinK kunnen alle ouders van de betreffende locatie / het betreffende gastouderbureau gebruik maken van onze dienstverlening. Meer over het lidmaatschap van BOinK.