5 dingen die u kunt doen bij problemen met kinderopvangtoeslag

Heeft u naar uw mening onterecht uw kinderopvangtoeslag moeten terugbetalen? Of heeft u geen kinderopvangtoeslag ontvangen terwijl u daar volgens de voorwaarden van de Belastingdienst wel recht op had? Hieronder vindt u verschillende stappen die u kunt nemen.

Kent u iemand die gedupeerd is? Breng hem/haar op de hoogte van onderstaande mogelijkheden.

Doe een melding bij BOinK

Kinderopvangtoeslag-affaire: heeft u ook problemen?

Denkt u dat u ook gedupeerd bent door de Belastingdienst? Dit zijn 5 dingen die u kunt doen.

Onderstaande informatie is op 17 januari 2020 aangepast aan de actuele stand van zaken.

 1. Doe melding bij de Belastingdienst.

  Denkt u dat uw kinderopvangtoeslag in het verleden onterecht is stopgezet of heeft u te maken met (vermoedelijk) onterechte terugvorderingen? Bel dan met het speciale 'Serviceteam gedupeerden Kinderopvangtoeslag' van de Belastingdienst op 0800 - 2 358 358 (gratis). Bereikbaar op maandag t/m donderdag van 8.00 tot 20.00 uur en op vrijdag van 8.00 tot 17.00 uur.

  U kunt aangeven dat u mogelijk op vergelijkbare wijze als de ouders uit de CAF 11 zaak bent behandeld en dat u wilt worden opgenomen op de 'zelfmeldlijst'. Er wordt naar uw BSN nummer gevraagd (deze vindt u op uw identiteitsbewijs, paspoort of rijbewijs). U ontvangt van de Belastingdienst Toeslagen – naar verwachting binnen 2 weken - een bevestiging per post.

  Het is goed om te weten dat er onderzoek is gedaan naar de toeslagenaffaire door de commissie Donner en er compensatieregelingen komen voor een groep gedupeerde ouders. Als u wilt weten of u daarvoor in aanmerking komt moet u zich in ieder geval melden bij de Belastingdienst. Er is een groot aantal situaties die herbeoordeeld moeten worden. Aangezien deze processen veel tijd kosten kan het enige tijd duren voor u bericht ontvangt over het vervolg. De Belastingdienst heeft aangegeven dat ze u op de hoogte houden van het vervolg wanneer u zich gemeld heeft.

 2. Doe ook een melding bij ons via onze site.

  Dat helpt ons meer inzicht te krijgen in het totale aantal getroffen ouders, welke problemen zij hebben en ook hoe de Belastingdienst met u is om gegaan. Ook houden we u dan op de hoogte van alle actuele ontwikkelingen. Als u zich bij ons meldt, kunnen we uw gegevens ook doorgeven aan de Belastingdienst zodat u op de zogenaamde 'zelfmeldlijst' komt. Hiervoor kunt u expliciet wel of geen toestemming geven.

  Ouders die op de zelfmeldlijst staan zijn geregistreerd bij de Belastingdienst en hun casus wordt betrokken in de onderzoeken die de Belastingdienst nog gaat doen. Waar die onderzoeken zich in uw situatie op zullen richten, is nog niet te zeggen, geeft de Belastingdienst aan. Hiervoor wachten zij eerst de onderzoeksrapporten af van onder andere de commissie Donner en de Auditdienst Rijk (ADR). Deze rapporten moeten echter nog gepubliceerd worden.

  Goed om te weten is dat we uw persoonsgegevens nooit met derden zullen delen zonder uw uitdrukkelijke toestemming. Als u melding doet via onze site kunt u dus aangeven of u wel of geen toestemming geeft voor het doorgeven van uw gegevens (uw naam en telefoonnummer) aan de Belastingdienst.

  Wanneer wij uw gegevens hebben doorgegeven neemt de Belastingdienst binnen 2 weken telefonisch contact met u op. Zij vragen u dan naar uw BSN nummer. Dit vindt u onder andere op uw paspoort, identiteitskaart of rijbewijs. U ontvangt na registratie van uw BSN nummer binnen 2 weken een schriftelijke bevestiging per post van de Belastingdienst. 

 3. Wilt u uw dossier bij de Belastingdienst opvragen?

  Dat kan alleen met een schriftelijk verzoek (een brief). Stuur de brief naar het Toeslagen Centraal postadres. Vraag in die brief naar het volgende:

  - uw dossier met beschikkingen, besluiten en grondslagen van de besluiten.
  - alle correspondentie tussen u en de Belastingdienst, waaronder de door u ingediende bewijsstukken.
  - of uw kinderopvangaanbieder onder een specifiek onderzoek valt of viel, te weten Gebo, FUP, CAF of KEF (dit biedt mogelijk juridische aanknopingspunten).

 4. Is uw verzoek om een betalingsregeling in het verleden afgewezen?

   Dan kunt u opnieuw een verzoek indienen als:

  - u geen persoonlijke betalingsregeling toeslagen heeft gekregen vanwege opzet of grove schuld of
  - als u bent betrokken bij een CAF-zaak 

  Dan geldt voor u deze regeling van de Belastingdienst. Heeft u hulp nodig bij het verkrijgen van een betalingsregeling dan kunt u gratis hulp krijgen bij Sociaal Raadslieden.

 5. Doe eventueel nog een melding bij het meldpunt van de SP.

 

Hulp krijgen

Heeft u (juridische) hulp nodig, bijvoorbeeld bij het opvragen van uw dossier bij de Belastingdienst of het opstellen en/of indienen van een verzoek voor een betalingsregeling?

Daarvoor kunt u contact opnemen met uw advocaat, juridisch adviseur, of als u deze niet heeft, met Sociaal Raadslieden in uw gemeente of regio. Zij kunnen u hierbij ondersteunen.

Sociaal Raadslieden staan burgers (ouders) bij die informatie, advies of hulp nodig hebben bij problemen rondom sociale zekerheid, belastingen, huisvesting, arbeidsrecht, familierecht, onderwijs en maatschappelijke voorzieningen. In samenwerking met een adviseur verlenen zij ook rechtsbijstand in bezwaar en beroep. Via de website van de brancheorganisatie Sociaal Werk Nederland kunt u op het kaartje een sociaal raadsman of -vrouw bij u in de buurt zoeken. In enkele gebieden zijn geen raadslieden te vinden. Woont u in een gebied zonder sociaal raadslieden? Neem dan contact met ons op. Mogelijk kunnen wij u verder op weg helpen in het vinden van passende begeleiding.

De hulp van Sociaal Raadslieden is gratis.

Doe een melding bij BOinK

Meer over de kinderopvangtoeslag affaire