Wat je moet weten over het testen van je kind, o.a. hoe je snel de testuitslag krijgt

Als u een testafspraak voor uw kind wilt maken is het belangrijk dat u dat telefonisch doet en niet online een afspraak inplant. Als u (nu alvast) een DigiD voor uw kind aanvraagt krijgt u de testuitslag sneller. Er is een filmpje voor kinderen en ouders over het testen. Daarin is te zien hoe het testen gaat en wat kinderen van de test vonden.

coronavirus 580px

Afspraak telefonisch maken

Het is van belang dat ouders bellen om een afspraak voor een coronatest hun kind te maken. Maak een testafspraak voor een kind niet online. De reden is dat de GGD dan extra tijd kan reserveren voor het op hun gemak stellen van kinderen voordat ze getest worden. Deze extra tijd wordt in een online aanvraag niet meegerekend. U kunt bellen naar 0800 - 1202. Het nummer is gratis en zeven dagen per week bereikbaar van 08.00 uur tot 20.00 uur. Houd het bsn van uw kind bij de hand.

DigiD voor snelle testuitslag

Het is mogelijk om voor uw kind een DigiD aan te vragen. Dit heeft als voordeel dat u sneller de uitslag van een coronatest ontvangt via www.coronatest.nl. Ook als u de testafspraak telefonisch heeft gemaakt. Hiermee voorkomt u dat uw kind onnodig langer thuis moet blijven. 

Let op: Het duurt 3 werkdagen om een DigiD aan te vragen. Vraag daarom op tijd een DigiD aan voor uw kind.


Filmpje met uitleg test

Brancheorganisatie Kinderopvang en GGD GHOR Nederland hebben de handen ineengeslagen. Samen ontwikkelden zij een voorlichtingsfilmpje (3 minuten) voor ouders/verzorgers van kinderen in de leeftijd 0-12 jaar over het testen van kinderen.

Bekijk het filmpje met ondertiteling

Bekijk het filmpje zonder ondertiteling

Over het filmpje

Emmeline Bijlsma, directeur van de Brancheorganisatie Kinderopvang: “Wij ontvingen veel vragen uit het land over het testen van kinderen. Bijvoorbeeld hoe een testlocatie er uitziet, hoe de GGD-medewerker een test afneemt en hoe kinderen in de praktijk reageren. Praktische vragen die bij veel ouders leven en zorgen voor onzekerheid en twijfels om een afspraak te maken. Wij merkten tijdens een gesprek met GGD GHOR Nederland dat ook zij deze signalen ontvingen en we zochten elkaar op om te onderzoeken of we ouders en kinderen eens een kijkje in die test-keuken konden geven.”

Het resultaat is een 3 minuten durend voorlichtingsfilmpje waarin we verschillende ouders en hun kinderen in de teststraat volgen. En bijgepraat worden door een deskundige medewerker van de GGD die de kijker uitlegt over wat hij doet, hoe hij dat doet en ook wat je als ouder kunt doen. Sommige ouders zijn iets gespannen, andere wat rustiger maar allemaal horen we ze na de test zeggen: ‘Nou, dat viel eigenlijk reuze mee!’. En ook de kinderen zijn, na het in ontvangst nemen van een dapperheidsdiploma en een setje kleurpotloden de test vaak alweer vergeten.

Wat zien we?

In de film volgen we ouders en kinderen van aankomst tot vertrek op een willekeurige testlocatie in Nederland waarbij we ons met name richten op de routing die het kind op zo’n testlocatie aflegt.

Voor wie is het?

De film is in eerste instantie bedoeld voor ouders/verzorgers en kinderen in voorbereiding op het testen van een kind op een testlocatie van de GGD door heel Nederland. Het doel is: eventuele angst wegnemen, het proces in beeld brengen, emoties van de ouders en het kind in beeld brengen van begin tot eind, de kennis en kunde van de GGD tav het testen van jonge kinderen in beeld brengen en uiteindelijk de testbereidheid bij ouders te verhogen. In tweede instantie kunnen ook kinderopvangcentra, BSO’s, gastouders en het basisonderwijs deze film gebruiken in communicatie over het testen op COVID-19.

Boodschap/storyline

Wij begrijpen dat het spannend is om uw kindje te laten testen. Misschien twijfelt u nog omdat u het lastig vindt om uzelf en uw kindje voor te bereiden op de test. U bent bijvoorbeeld zelf nog nooit op een testlocatie geweest en uw kindje ook niet. Of u weet bijvoorbeeld niet hoe het testen precies in zijn werk gaat en hoe een GGD-medewerker er tijdens het testen precies uitziet. Om u te helpen met de voorbereiding is het fijn om eens een kijkje op zo’n testlocatie te nemen en te zien hoe dat er in de praktijk aan toe gaat.  

Lees ook: GGD's stoppen met de vervelende diepe neustest bij kinderen (AD)

Meer info over kind testen op corona (site Rijksoverheid)

Lees ook: Opvang doorbetalen bij quarantaine kind of sluiting opvang?

Meer over corona & kinderopvang