Opvang in de buurt  

De zoektocht naar geschikte opvang voor uw kind kan flink wat tijd en moeite kosten. Het beste kunt u eerst bepalen welke soort opvang het beste bij u past. Zo bestaan er de volgende verschillende opvangsoorten: dagopvang, buitenschoolse opvang, tussenschoolse opvang, gastouderopvang en peuterspeelzaal. In het Landelijk Register Kinderopvang en Peuterspeelzalen kunt u zoeken naar dagopvang, buitenschoolse opvang, gastouderopvang en peuterspeelzaalwerk bij u in de buurt. 

Waar moet u op letten bij uw keuze?  

Als u op zoek gaat naar een geschikte opvang, kunt u kijken of de dagopvang, buitenschoolse opvang of gastouderopvang geregistreerd staat bij het Landelijke Register Kinderopvang en Peuterspeelzalen. Alleen bij een geregistreerde opvang komt u in aanmerking voor kinderopvangtoeslag. Via het register kunt u bovendien het inspectierapport van de GGD vinden, waarin beschreven staat of de opvang voldoet aan wettelijk gestelde kwaliteitseisen. In het rapport kunt u ook lezen of de opvang aangesloten is bij Brancheorganisatie Kinderopvang. Als dat het geval is, dan volgt de opvang kwaliteitsafspraken die met BOinK gemaakt zijn.  Daarnaast kunt u letten op het pedagogisch beleid, de sfeer, prijs/kwaliteit verhouding, het voedingsbeleid, de openingstijden, het wen- en plaatsingsbeleid en de aanwezigheid van een oudercommissie. Met betrekking tot deze zaken zal uw persoonlijke voorkeur vaak doorslaggevend zijn.

Checklist

Wilt u specifiek weten waar u per opvangsoort op moet letten? Hier vindt u een checklist voor:
dagopvang 
buitenschoolse opvang
gastouderopvang 
peuterspeelzaal  

Opvang vergelijken

Op kinderopvangkaart.nl kunt u verschillende opvangorganisaties in uw omgeving in een oogopslag met elkaar vergelijken. Door twee of drie opvangorganisaties uit uw postcodegebied te selecteren, krijgt u in één oogopslag informatie over onder andere de groepssamenstelling, de pedagogisch medewerkers, de dagindeling, pedagogische visie, de speelruimten, voeding en openingstijden. Ook geeft kinderopvangkaart.nl de mogelijkheid om prijzen te vergelijken. 

Contract afsluiten  

De afspraken met uw kinderopvangcentrum (gastouder, buitenschoolse of dagopvang) worden vastgelegd in een overeenkomst. Deze overeenkomst vormt samen met de bijbehorende algemene voorwaarden en het beschreven aanbod (bijvoorbeeld in de vorm van een informatieboekje) uw contract. Het is van groot belang dat u zich verdiept in deze overeenkomst. BOinK heeft de minimale eisen en aanbevelingen voor u op een rij gezet:

> Aanbevelingen BOinK

Nieuws

Vacature: secretarieelmedewerker (20 uur)

Wij zijn op zoek naar een proactieve, communicatief vaardige, professionele collega voor ons secr...

meer